Søndag Aften
In Association with Amazon.com

FRITEKSTSØGNING
Søg blandt over 500 artikler


Støttet af Kulturministeriets bevilling til almenkulturelle tidsskrifter


Marts 2013


Cultur Clip 03/2013


Dansk kulturhovedstad 2032
København var europæisk kulturhovedstad i 1996, Aarhus bliver det i 2017. Næste danske kulturhovedstad bliver i 2032.
Det følger af et forslag EU-kommissionen har fremsat, og som parlamentet forventes at vedtage i løbet af 2013.
En nyhed er i øvrigt, at man hvert tredje år lader et EU-kandidatland påtage sig det ene af de to årlige kulturhovedstadsengagementer.
I 2013 er Marseille i Frankrig og Kosice i Slovakiet udnævnt til kulturhovedstæder.

Arkitekthyldest i Sao Paulo
  Kunstneren Eduardo Kobra står for en sjældent set hyldest til en arkitekt, ved et omfattende højhusmaleri af den brasilianske arkitekt Oscar Niemeyer, som døde, 104 år gammel i december. Maleriet er 52 m højt og 16 m bredt.

Oversætter til noder
Den lille iPhone-applikation ScoreCleaner Notes hjælper musikere med at oversætte musik til noder. Du nynner melodien - og vupti kan programmet skrive noderne ned for dig.

Tyskere kunne ikke se meteorregn
Mens det meste af verden så YouTube videoer og forfærdedes over den russiske meteorregn den 15. februar, gik de fleste tyskere glip af de mange videoer. Det skyldes en rettighedsstrid mellem den tyske forvaltningsorganisation Gema og YouTube.
Mange af meteorvideoerne indeholdt baggrundsmusik fra de biler, der blev optaget fra. Og denne musik giver anledning til en rettighedskonflikt, idet YouTube (Google) hævder, at Gema kræver urimelig royalty ved afspilning af musik, hvori rettighederne er uafklarede. Gema hævder, at YouTube tager unødvendig blokering i anvendelse.
Organisationen OpenDataCity har offentliggjort en analyse, der påstår, at 62% af de 1.000 mest populære videoer på YouTube er blokeret i Tyskland.

Amazon som udbytter
For mange står amazon.com som den moderne virksomhed drevet efter fremtidens forretningsprincipper. Sådan ser det næppe ud for lagermedarbejderne. Først en reportage i Financial Times fra de gigantiske lagerlokaler i Rugeley (75.000 m2 - svarende til 10 fodboldbaner), hvor lønningerne er minimale, arbejdsforholdene stærkt kritisable, opsigelsesvarslerne fra dag til dag og sikkerhedskontrollen strengere end i lufthavne. Derefter bragte den tyske TV-station Hessischer Rundfunk en tilsvarende reportage fra det tyske lager i Rheinberg. Amazon har valgt ikke at forholde sig offentligt til kritikken.

LA's The Broad
Det bliver en facade, man lægger mærke til, når museet The Broad åbner i Los Angeles i 2014. Museet er tegnet af Diller Scofidio + Renfro og har et areal på 11.000 m2, hvoraf de 5.000 m2 er afsat til udstillinger.
  Museets udstillinger vil fokusere på Wli og Edythes omfattende samling med mange værker af fx Jeff Koons, Roy Lichtenstein, Cindy Sherman, Jean-Michel Basquiat. Udgangspunktet for samlingen er The Broad Art Foundation, som siden 1984 har udlånt værker til mere end 500 museer verden over.
Museet er placeret centralt i Los Angeles med Music Center of Los Angeles og Walt Disney Concert Hall som naboer.

Svensk kulturbro færdigbygget
Med organisationen Kulturbryggan har den svenske borgerlige regering ønsket at afprøve nye modeller for finansiering af fornyelse og udvikling i kultursektoren. Kulturbryggan har haft 25 mio. sek. til rådighed i hvert af årene 2011 og 2012 og nu foreligger en foreløbig slutrapport.
I alt fik Kulturbryggan 2.000 ansøgninger og bevilligede støtte til 255. Et særkende ved støttemodellen er, at ansøgere skulle have en høj andel anden medfinansiering. Rapporten viser at de 255 projekter ud over Kulturbryggans 50 mio. sek. genererede yderligere 75 mio. sek. i støtte, hvoraf de 33 mio. sek. var fra privat side.

UNESCO-plan for Mali
UNESCO har med en bevilling på godt 60 mio. DKK besluttet, at iværksætte en redningsplan for Malis kulturarv. Især er der opmærksomhed om Timbuktus storslåede samling af ældre manuskripter. Heldigvis blev 200.000 manuskripter smuglet ud, inden oprørernes angreb.
14 af Timbuktus 16 vigtigste historiske bygninger er ødelagt af oprørsstyrker, men disse vil ikke blive genopbygget.

Søndag Aften 03/2013       Del

Må gerne kopieres eller citeres med angivelse af Søndag Aften som kilde.

 

CulturClip arkiv:

Clip februar
Clip januar
Clip december 2012
Clip november 2012
Clip oktober 2012
Clip september 2012
Clip juli 2012
Clip juni 2012
Clip maj 2012
Clip april 2012
Clip marts 2012








 




arkitektur & design | biblioteker | film | internet | kunst | litteratur | musik | teater & dans

colofon | | links | søg | debat | gæstebog | nyhedsbrev | @ -mail til redaktionen

© 1997-2013 Søndag Aften. All rights reserved.